День української писемності та мови: історія і значення

Сьогодні відзначаємо День української писемності та мови в 2018 році

Ольга Княжевич
Ольга Княжевич
журналистка
9 ноября 2018, 10:10
Дом
День української писемності та мови © Depositphotos

Сьогодні День української писемності та мови. Це свято щорічно відзначається в Україні 9 листопада. tochka.net розповість тобі про історію цього національного свята та значення української мови в нашій країні і світі.


Значення української мови

День украинской письменности и языка
День української писемності та мови © Depositphotos

Українська мова - це державна мова нашої країни. Крім того, це рідна мова українців, які проживають за межами своєї держави, в інших країнах: в Росії, Білорусі, Молдові, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, Америці тощо.

На сьогоднішній день кількість людей, які розмовляють українською мовою, досягає 45 мільйонів осіб. Українська - друга слов'янська мова за кількістю людей, які нею розмовляють. Крім того вона входить у третій десяток найпоширеніших мов світу. За її красу і звучання українську мову часто називають мелодійною, ніжною, калиновою, солов'їною.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:


Історія Дня української писемності та мови

День украинской письменности и языка
День української писемності та мови © Depositphotos

Свято було засновано президентом України Леонідом Кучмою в листопаді 1997 року. Відповідно до його указу, святкування Дня української писемності та мови щорічно проводиться 9 листопада в день пам'яті українського святого Нестора-Літописця.

Письменник і літописець Нестор був ченцем Києво-Печерського монастиря в XI-XII століттях. Він був послідовником Кирила і Мефодія, видних творців слов'янської писемності. Саме Нестор-Літописець вважається основоположником письмової української мови. Його перу належать такі відомі роботи: "Повість временних літ", "Житіє святих князів Бориса і Гліба", "Житіє Феодосія Печерського".

А ось першим засновником творів, написаних літературною українською мовою, вважається Іван Котляревський, який створив у 1798 році поему "Енеїда".

Також на формування української літературної мови значний вплив зробили такі видатні представники української літератури як Тарас Шевченко, Марко Вовчок, Іван Нечуй-Левицький, Панас Мирний, Леся Українка, Михайло Коцюбинський та ін., чиї твори сприяли подальшому розвитку української мови.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:


Нагадаємо, раніше ми публікували 10 найпрекрасніших віршів про кохання. Детальніше читай за посиланням.

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999