Як правильно очистити організм: поради дієтологів

Щоб оздоровитися на початку весни, необхідно перейти на правильне харчування

tochka.net
tochka.net
автор
24 февраля 2020, 12:15

Автор статті: Юлія Поліковська

Після періоду зимових застіль багато людей помічають незаплановане збільшення ваги, погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, а разом з цим відчувають зниження настрою, втому. Як правильно "відновлюватися" на початку весни, щоб покращити власне здоров’я ми розпитали у дієтологів.

  • Чому стає недобре наприкінці зими?

Українці вживають багато копченого й смаженого, гострого й жирного, не відмовляються і від зайвого шматочка торта під час традиційних свят, яких особливо багато припадає на зимовий період. На столах багато алкоголю, який часто запивають солодкими газованими напоями. Споживання усіх цих "смаколиків" у великих кількостях провокує нездужання, накопичення токсинів та шлаків.

За словами нутріціолога Олександри Буц, сигналами цього можуть бути висипання на шкірі, закрепи, болі в голові, набирання ваги в районі живота, часта втома, поганий сон.

Надмірне споживання солі уповільнює обмін речовин, причетна до цього й солодка випічка. Крім збільшення ваги, така харчова поведінка негативно впливає на роботу печінки та серцево-судинної системи. Є ціла низка хвороб, яку відносять до "святкових": загострення холециститу, панкреатитів, виразкової хвороби, серцево-судинної патології
зазначила лікар-дієтолог Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Ольга Муштрук.

  • Невиправданий ризик

Перше, що спадає на думку у такій ситуації, – влаштувати собі "чистку" на початку весни. Бажаючи швидкого результату, одні йдуть в аптеку купувати препарати-новинки, інші вирішують випробувати на собі рецепти народної медицини. Проте, за словами практикуючих лікарів, спонтанні жорсткі дієти, промивання кишківника, вживання жовчогінних препаратів та інші розрекламовані методи можуть бути не лише малоефективними, але навіть шкідливими для здоров’я.

Обмеження себе у повноцінному раціоні після свят в пролангованій дії матиме такі негативні наслідки, як порушення харчової поведінки. Дієта потрібна, якщо вона є лімітована по часу, скорегована по клінічному анамнезу та має чітку мету
вважає Олександра Буц.

Категорично не раджу "чистку" печінки за допомогою ударних доз оливкової олії і лимонного або грейпфруктового соку, регулярних клізм з великою кількістю рідини, гідроколонотерапію, тривалих, понад 72 години, голодувань і подібних агресивних методів знущання над власним організмом!
прокоментував фітотерапевт-дієтолог Тарас Зінько.

  • Як очистити кишківник без шкоди для здоров’я?

Застосування клізми допоможе прочистити лише пряму кишку, іншої користі чекати не слід. Гідроколонотерапія – глибоке промивання кишківника великим об’ємом рідини – приводить не лише до вимивання калових мас, але й мільйонів бактерій. 80% імунної системи людини представлена у кишківнику, і бактерії її частина. Дієтологи рекомендують зважати на це, і просто "допомагати" кишківнику за потреби.

Є різні трактування детоксикації. В ідеалі, це такі форми, які націлені на мікробіом кишківника: споживати клітковину, яка міститься в овочах, фруктах, гречаній, вівсяній, перловій крупах; ферменти та легкі проносні, якщо вони необхідні, наприклад яблучний пектин. При цьому потрібно дотримуватися водного режиму та слідкувати, щоб не застоювалася жовч. Для мене це – найкраща форма детоксу
розповіла нутріціолог Олександра Буц.

Для дотримання водного режиму, за словами Ольги Муштрук, необхідно споживати 30 мл рідини на 1 кг маси тіла, тобто біля 2 л для жінок та 2,5 л для чоловіків. 2/3 цієї кількості має бути чиста вода, а решта – напої.

  • Не заважай печінці!

У мережі можна знайти безліч рекомендацій, як "почиститися" шляхом вживання жовчогінних препаратів та засобів: трав'яних відварів, лляної або оливкової олії з лимонним соком тощо. За словами фахівців, цей метод допоможе звільнити жовчний міхур від жовчі та кишківник від його вмісту. Печінка у цьому не задіяна. Та проведення таких процедур без попереднього УЗ-обстеження є ризикованим. У разі жовчокам’яної хвороби такі маніпуляції можуть привести людину на лікарняне ліжко або навіть на операційний стіл.

Печінка – потужна хімічна фабрика, яка виконує надзвичайно важливі функції, виводить з організму шкідливі речовини: шлаки, токсини. За відсутності патології вона здійснює й самоочистку. Якщо вона справляється із цим завданням, то краща допомога від Вас – дотримання здорового способу життя, а саме збалансоване харчування і достатній питний режим. Якщо ж печінка не виконує свою основну функцію, потрібне серйозне медикаментозне лікування. Щоб довідатися про її справжній стан, необхідно проконсультуватися з лікарем та пройти діагностичні процедури: УЗД, біохімічний аналіз крові
пояснила Ольга Муштрук.

Як правильно очистити організм
Центр громадського здоров'я МОЗ України © Центр громадського здоров'я МОЗ України

  • Розвантаження замість чисток

За словами дієтологів, людям, які вважають себе здоровими, спеціальних чисток після свят проводити не потрібно.

Часто пацієнти, які просять порекомендувати їм "чистки", швидше мають різні дефіцитні стани організму, аніж "зашлакованість". У більшості випадків досить прибрати "харчове сміття", налагодити сон, заповнити дефіцити і почати регулярно навантажувати себе фізично, щоб стан здоров’я почав покращуватися
розповів Тарас Зінько.

Щоб оздоровитися після свят, необхідно перейти на правильне харчування: усе має бути відварене, печене або приготоване на пару. Треба слідкувати, щоб були достатні харчові паузи: удень – 3-4 год., а між вечерею та наступним сніданком – 12-14 год. У комплексі з питним режимом та фізичною активністю це допоможе організму відлагодити усі процеси. Ефект стане відчутним уже за кілька днів. Далі ж найскладніше: щоб закріпити результат, потрібно дотримуватися виробленого режиму завжди.

ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Також корисно влаштувати собі "розвантажувальні" дні. Це може бути "салатний" день, "рисовий", "яблучний". При цьому необхідно пити велику кількість води: 30 мл на 1 кг маси тіла.

На "салатний" день приготуйте салат-щітку: потрібно 0,5 кг білокачанної капусти, 0,5 кг селери, 0,5 кг моркви, усе перемішати без солі і олії, можна збризнути лимонним соком. Суміш поділити на 8 рівних частин, і їсти впродовж дня.

Розвантажувальні дні, якщо їх влаштовувати періодично, допомагають нормалізувати вагу, покращити травлення, обмінні процеси та самопочуття загалом, за умови дотримання правил здорового способу життя.

Якщо ми різноманітні методи "розвантаження" організму починаємо використовувати як "чарівну таблетку", живучи за принципом "цілий рік живу як доведеться, але раз в рік "почищусь", – то користі з цього не буде жодної. Навпаки – є великий шанс собі серйозно нашкодити
наголосив Тарас Зінько.

  • Про аналізи не забули?

Загалом же людям, які відповідально ставляться до власного здоров’я, для прийняття рішення про ту чи іншу дієту, вживання лікувальних, профілактичних препаратів чи проведення процедур доцільно знати актуальний стан власного організму, і для цього здати аналізи та пройти УЗД внутрішніх органів.

Формула здоров’я така: раціональне збалансоване харчування + фізична активність (мінімум 6 тис. кроків на день) + 1 раз на рік медичне обстеження, яке включає лабораторні дослідження та консультацію лікаря (ЗАК, кількість глюкози в крові, біохімічний аналіз крові, аналіз сечі, УЗД, флюорографія) - шкідливі звички. Ці загальні рекомендації актуальні для усіх, кому 30+, 40+, 50+, 60+, 70+, 80+
пояснила Ольга Муштрук.

Якщо ж після періоду застіль з’являються більш тривожні симптоми: відчуття гіркоти у роті, нудота, зміна кольору калу чи сечі, загальне ослаблення, зниження апетитуту, супроводжуване підняттям температури, – треба звернутися до лікаря. На основі актуальних результатів лабораторних досліджень він зможе надати рекомендації щодо лікування та оздоровлення.

Перед тим, як приймати рішення про проведення очищення організму, доцільно дізнатися, чи немає захворювань шлунково-кишкового тракту або порушень у роботі нирок, печінки, судин. Відтак рекомендовано до початку детоксу здати: печінкові проби з показниками АЛТ, АСТ, ГГТ, ЛФ та білірубіну; ниркові проби на креатинін, сечовину та сечову кислоту; перевірити рівень цукру у крові. Щоб оцінити стан судин, необхідне дослідженння на холестерин загальний, тригліцериди; ліпопротеїди високої і низької щільності, β-ліпопротеїди. Ще одним маркером атеросклерозу є дослідження аполіпопротеїну А1. Також потрібно пройти загальний аналіз крові з ручним підрахунком лейкоформули та загальний аналіз сечі
прокоментувала продакт-менеджер медичної лабораторії "Ескулаб" Ірина Поляник.


Раніше ми розповідали, як не переїдати в зимовий період.

ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999