Прибирання наче востаннє: в чому фішка шведської системи наведення порядку

Сенс не в тому, що ви переберете речі в шафці на балконі, а в тому, що "переберете" своє життя

Кира Гиржева
Кира Гиржева
экс-главред

Прибирання наче востаннє: в чому фішка шведської системи наведення порядку

Озирнись навколо. Уяви, що завтра тебе не стане. Що ти залишиш після себе? З таким питанням кілька років тому шведська художниця Маргарета Магнуссен звернулася до самої себе. Несподівано це питання перетворилося в модний тренд під назвою Döstädning (дослівно — передсмертне прибирання, а менш грубо — прибирання як в останній раз). Справа в тому, що шведка настільки поглибилася в своє питання, що випустила книгу з організації домашнього простору і підтримання чистоти. У ній описано, що "передсмертне прибирання" — це добрий спосіб розібратися в собі, пережити спогади і відпустити минуле. Більшість людей бездумно купують речі, які їм не потрібні; зберігають цілі скриньки спогадів, яких давно пора позбутися, і не надають значення безладу, що накопичується в домі.

У вас бувало таке, що ви приходите в гості, затримуєте погляд на запилених статуетках, однолітках господині дому, і думаєте: "Цікаво, чому вона їх не викине? Це ж мотлох!" А тепер погляньте на свою квартиру тим самим стороннім поглядом. Чого давно пора позбутися? Як зробити так, щоб кожна річ в домі була наповнена змістом? Якщо ви попрощаєтеся з непотрібними речами, то зможете далі жити в організованому, наповненому чистотою і натхненням просторі, а підтримувати порядок в домі стане зовсім простим завданням.


ЧИТАЙ ТАКЖЕ:


CIF


Ось кілька простих правил "прибирання наче востаннє":


  • Прибирання наче востаннє не передбачає одноразовий процес, після якого світ навколо раптово стане яскравішим і добрішим. Сенс не в тому, що ви переберете речі в шафці на балконі, а в тому, що "переберете" своє життя. І так ви тепер будете робити не тільки по суботах або перед візитом гостей. Нині ваша філософія полягає в тому, що ви гідні кращих: людей, можливостей, речей, які вас оточують, коли прокидаєтеся або обідаєте.
  • З чим розпрощатися в першу чергу? Маргарета Магнуссен каже, що менш емоційно витратним кроком буде позбутися від лахів. Спочатку приберіть сукні, куплені по акції і надіті лише одного разу. Передаруйте більш худій подрузі джинси на випадок "схудну" і спідницю "коли-небудь стане в нагоді". Якщо ви більше року не носили якусь річ — забудьте про неї.
  • Далі на смітник відправляться тріснуті чашки, непотрібні іграшки, паперові листи від людей, з якими вас давно нічого не пов'язує, косметика з простроченим терміном придатності та інші речі, що тягнуть вас в марний вир ностальгії. І навіть меблі, які шкода викинути, але без жалю на них не поглянеш, можна продати або передарувати. Тільки перед цим позбудьтеся від плям невідомого походження на оббивці. У цьому допоможе універсальний ультрашвидкий спрей Cif для усіх поверхонь та текстилю. Їм можна очищати не тільки м'які меблі, а й одяг, а також використовувати на кухні та у ванній кімнаті.
  • У гонитві за робочими дедлайнами і домашніми справами ми не завжди встигаємо приділяти час дрібним клопотанням, що потроху накопичуються і в один момент звалюються як сніг на голову. Наприклад, не помічаємо, як купа випраної білизни стає все більшою, як забризкані жиром витяжка на кухні або кахель біля плити. Ще рідше звертаємо увагу на побутову техніку: не змінюємо фільтри в пральній і посудомийній машині, рідко чистимо електричний чайник… Для цього скористайтеся кремом для чищення Cif з особливими мікрогранулами. Він ефективно справляється з найскладнішими забрудненнями, не пошкоджуючи поверхню. Крем також допоможе очистити мангал, шампури, гриль, каструлю чи навіть горщик для тушкування страв.
  • Після того як завершите черговий проміжний етап наведення ладу, подякуйте собі за це і винагородіть. Це може бути похід в кіно, нова зачіска або, наприклад, вечеря в улюбленому кафе без приводу. Це буде хорошою емоційною підтримкою на вашому шляху. А ваш шлях — це шлях без жалю позбавлятися від непотрібного: емоцій, людей, речей, бруду. Адже є вічна аксіома: порядок зовні значить порядок всередині.

 

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!