Як не завдати шкоди організму під час лікування

Важливі поради, які допоможуть обрати ліки

tochka.net
tochka.net
автор
26 августа 2021, 15:10
Здоровье
Промо
Як не завдати шкоди організму під час лікування © depositphotos.com

Коли йдеться про вибір ліків, правильність вибору набуває надзвичайної важливості. Дійсно, це ж не фасон брюк чи смак піци – помилки з ліками значно критичніші. Водночас цей вибір дуже непростий і має чимало підводних каменів. Дослідивши це, спробуємо обійти всі перешкоди. 

Промовисті цифри

За статистикою, до 26% коштів на покупку ліків українці витрачають на препарати із сумнівною недоведеною ефективністю. І це, згодьтеся, зовсім немало. Чому так відбувається? Тому що, по-перше, такі ліки широко представлені на нашому ринку, по-друге, тому що багато хто з нас займається самолікуванням та віддає перевагу візиту до лікаря порадам провізорам, які можуть запропонувати придбати не ліки, а комерційно привабливі замінники – БАДи.

Важливі нюанси

Зорієнтуватися у морі продукції сучасної фармації непросто. Адже окрім оригінальних лікарських засобів, є препарати, начебто копії, але не є лікарськими засобами, а зареєстровані як БАДи. Що їх відрізняє?

Оригінальний препарат, лікарський засіб,  пройшов повний курс доклінічних і клінічних досліджень ефективності та  безпеки  та отримав відповідне реєстраційне посвідчення.  Що ж до так звані “копії”, БАДи, не проходять досліджень ефективності та безпечності. Вони можуть містити навіть ту саму речовину що й оригінальний лікарський засіб, однак ніхто не регламентує і не вимагає, щоб ця діюча речовина була відповідної якості та ефективності. Окрім того, БАДи не мають підтвердженої лікувальної дії, лише можуть сприяти функціонально, і бути доповненнями до харчування — не лікувати.

Орісіл-Фарм
Обирайте перевірені часом лікарські засоби з відмінною репутацією © Орісіл-Фарм © пресс-служба

Сумнівна пропозиція

Тому існує серйозна проблема – продаж аптеками та фармацевтами ліків, що насправді не є ліками. Зокрема, деякі аптечні мережі рекомендують купувати замість відомих лікарських препаратів замінники, у деяких існує практика створення та просування провізорами власних торгових марок, навіть ціною відмови продати препарат споживачеві під приводом "вже заброньовано". Але, це, власне, не ліки, а БАДи, до яких вимоги щодо циклу досліджень та реєстрації перед запуском у масове виробництво відсутні, а вимоги до виробництва значно нижчі, у порівнянні з лікарськими засобами, на що вже звернув увагу АМКУ і почав розслідування недоброчесної конкуренції.

Але, знов-таки, вони мають ціну, яка беззастережно підкупає. Для аптек така практика вигідніша – вище прибуток. Але чи вигідно це пацієнтам, які приходять за відомими ліками, а отримують препарати з недоказовою дією? Чи не час тут згадати приказку про те, що скупий платить двічі?

В чому ризики замінників?

По-перше, оскільки це не ліки, вони повноцінно не працюють – тобто не мають доведеного лікувального ефекту.

По-друге, не надавши необхідної дії, вони цілком можуть нашкодити, як не прямо, то опосередковано – ви втратите дорогоцінний час, і в деяких випадках наслідки для здоров’я можуть бути дуже серйозними. 

І третє, це втрати економічні, людина витрачає зайві кошти не отримуючи потрібної дії

Важливо розуміти, що таке лікарський засіб, а що – його замінник. 

Що таке лікарський засіб, а що – його замінник
Що таке лікарський засіб, а що – його замінник © пресс-служба

Сила бренду

Але є й гарні новини: українці довіряють брендам. Зокрема й брендам фармації – 69% опитаних зазначили вплив бренду під час вибору товару, а 45% готові рушити до іншої аптеки в пошуках потрібного препарату. Це стосується як іноземних брендів, так і вітчизняних, які мають гарну репутацію, перевірену часом, і щоразу підтверджують її високою якістю продукції та застосуванням інновацій. Наприклад, люди готові шукати такі загально відомі та популярні препарати, як ентеросорбент останнього покоління Атоксіл, лікарський засіб з перевіреною клінічною ефективністю та безпекою, і, який, до речі, також має так звані "замінники".

Готовності купувати бренди в першу чергу,  сприяє доведена ефективність та широкий спектр дії. Той же Атоксіл, не лише пройшов усі необхідні клінічні дослідження, в яких доказав високу ефективність та безпечність, але й здобув підтверджену часом бездоганну репутацію, 16 років дієво лікуючі кишкові інфекції, харчові отруєння та інтоксикації різного походження, у мільйонів пацієнтів в Україні на поза її межами.

Тож  немає змісту  приймати та купувати  ліки, з приводу яких ви маєте бодай найменші сумніви.

Користуйтесь перевіреними лікарськими препаратами з підтвердженою часом репутацією.

Як не помилитися при виборі препаратів:

  • купуйте перевірені часом препарати відомих брендів;
  • не змінюйте препарати, якщо їхня позитивна дія на організм вже підтверджена власним досвідом та лікарем не призначені інші ліки;
  • якщо пропонують заміну, порадьтеся спочатку з вашим лікарем, перед тим, як погодитися, поцікавтесь у фармацевта, чи є запропонований замінник лікарським засобом чи БАДом, пам'ятайте що лише лікарський засіб, не БАД, має доведену лікувальну дію;
  • якщо виникли сумніви, перевіряйте наявність державної реєстрації препарату у Державному реєстрі лікарських засобів України за цим посиланням: drlz.com.ua;
  • якщо вам відмовили в продажі препаратів, можете звернутися до Управління захисту прав споживачів: dpss.gov.ua/zahist-prav-spozhivachiv, тел. 050 230 04 28.

ебаная реклама


ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999