Антитіла при COVID-19: коли з'являються та як довго зберігаються після хвороби?

Що таке антитіла до коронавірусу? Де перевірити їх наявність чи відсутність та як правильно розшифрувати результати аналізів? Чи можна заразитися COVID-19, якщо антитіла є? Відповіді на ці та інші важливі питання — у нашому матеріалі

tochka.net
tochka.net
автор
9 декабря 2021, 12:00
Здоровье
Реклама
Антитіла при COVID-19 © пресс-служба

Нова коронавірусна інфекція є небезпечною не лише через можливі серйозні ускладненнями. Її небезпека полягає ще й у тому, що в багатьох випадках захворювання протікає безсимптомно, проте при цьому хвора людина може заражати оточуючих. Особливо ризикованою стає ця ситуація, коли "безсимптомний пацієнт" живе разом із літніми родичами (або часто відвідує їх) та/або його робота пов'язана з великою кількістю соціальних контактів.

Щоб точно знати, чи перехворіли ви та чи не загрожуєте здоров’ю інших людей, можна провести просте і доступне лабораторне дослідження – швидкий тест на антитіла IgM та IgG до коронавірусу SARS-CoV-2 (COVID-19) – цей аналіз проводить лабораторія МедЛаб.

Що таке антитіла?

Антитіла чи імуноглобуліни – це захисники організму, особливі білки, які імунна система людини "запускає" у відповідь на потрапляння в організм інфекції. Виробляються ці білки навіть у разі, якщо захворювання протікає безсимптомно, і COVID-19 тут не є винятком.

Завдання імуноглобулінів при ковіді:

  1. Розпізнати коронавірус.
  2. Знешкодити його.
  3. Зберегти інформацію про інфікування (імунітет), щоб організм був готовий до відсічі у разі повторного зараження.

У цій схемі задіяні антитіла різних видів, а особливо – імуноглобуліни М (IgM) та імуноглобуліни G (IgG).

Антитіла IgM

Вони починають вироблятися з першого тижня хвороби. Оскільки антитіла IgM першими "зіштовхуються" з інфекцією, вони є маркером гострого первинного інфікування.

ВАЖЛИВО! Результат аналізу на антитіла IgM може бути хибнопозитивним у зв'язку із запальними процесами в організмі (гострими та хронічними). Наприклад, при різних запаленнях, аутоімунних захворюваннях, проблемах із щитовидною залозою, вагітності та ін.

Найчастіше антитіла IgM зникають приблизно через місяць, а їхнє місце займають антитіла IgG. Однак за результатами досліджень, при коронавірусній інфекції COVID-19 антитіла IgM можуть залишатися в організмі довше – іноді до 1,5-3 місяців з моменту появи перших симптомів захворювання, коли сам коронавірус SARS-CoV-2 вже не виявляється ПЛР-тестом.

Антитіла IgG

Імуноглобуліни G починають вироблятись через 1-1,5 місяці з моменту вторгнення коронавірусу в організм. Вони зберігають усі дані про вірус. Таким чином, ці антитіла є своєрідним "архівом пам'яті" про будь-які перенесені інфекції, включаючи COVID-19. Крім того, саме вони виробляються після вакцинації, формуючи імунітет.

Тобто, в усіх випадках наявність антитіл IgG вказує на факт "знайомства" організму з вірусом і відповідну реакцію організму – імунну відповідь.

Як розшифрувати результати аналізу?

Для розшифровки результатів рекомендується звернутися до лікаря, не роблячи жодних самостійних поспішних висновків. Однак у більшості випадків (якщо в організмі не відбувається процесів, здатних викривити результат аналізу на імуноглобуліни), розшифровка ПЛР-тесту та аналізів на антитіла будується таким чином:

Розшифровка ПЛР-тесту та аналізів на антитіла
Розшифровка ПЛР-тесту та аналізів на антитіла © tochka.net

Як бачимо, щоб отримати максимально повну картину стану здоров'я, можна здати аналізи і на антитіла IgG/IgM, і на сам коронавірус (ПЛР-тест). Однак перевірка рівня антитіл IgG/IgM цілком може бути достатньо інформативною і сама по собі, без проведення ПЛР-дослідження.

Які саме аналізи варто провести у той чи інший момент, підкаже лікар. Вчасно проведені лабораторні дослідження допоможуть не тільки уникнути серйозних ускладнень після зараження COVID-19, але й подбати про здоров'я ваших близьких та інших людей, які вас оточують.

Будьте здорові!


ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999