Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки

Чи змінилися наші подарунки порівняно з минулим

tochka.net
tochka.net
автор
14 февраля 2023, 11:00
Твой выбор
Реклама
Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки © Пресслужба

На правах реклами
Проєкт за підтримки glo™
glo™ призначений для повнолітніх споживачів нікотиновмісної продукції

Було як поїде в Київ, то й навезе нам гостинців хороших:
матусі очіпок, шовком гаптований,
чи плахту червону;
мені доброго намиста або стрічок
(Книга «Інститутка» Марко Вовчок, 1955)

Подарунки – важлива частина не тільки свят, а й будь-яких стосунків. Саме так ми підкреслюємо ставлення до людини та демонструємо свої почуття. Історія подарунків така ж давня, як і суспільні відносини, тому разом з брендом glo™ ми вирішили дослідити та згадати, які подарунки раніше вважались цінними та символічними для українців.

Наші пращури, в залежності від статусу, дарували коштовні каміння та метали, землю, хутро та прикраси. У східнослов’янській мовній групі навіть є слово «гостинець», що означає подарунок, презентований гостем.

З розвитком економіки змінювались лише категорії дарунків на свята, проте найголовніший принцип залишався незмінним: дарувати те, від чого людина буде у захваті.

Що дарували українці?

19 сторіччя

Текстиль

Українці любили гарно вбиратись та прикрашати оселю затишними текстильними елементами: рушниками, фіранками з мережкою та яскравими витканими доріжками. Гаптовані речі були не тільки проявом поваги та любові, а й несли символіку достатку й здоров’я, а також розповідали про світогляд і звичаї предків. Власноруч розшиті сорочки, стрічки та рушники вимагали часу й зусиль, проте приносили величезну радість тим, кому призначались. Майже у кожній домівці можна було побачити такий теплий та щирий дарунок.

Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки
Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки  © Пресслужба

Національний посуд

Важливою частиною побуту був гарний посуд, тож такі подарунки дуже цінувались. Прикрашені петриківським розписом тарілки, горнятка та чайники – ставили на видне місце, а коли до господарів приходили гості, їх частували із красивого посуду. Кришталеві вази та келихи також дарували, і це вважалось великою вдачею для всіх сторін. У будь-якому випадку – посуд символізував родинний достаток.

Картини з бурштину  

Подарунки в житті українців відігравали значущу роль. Вони були і символом щастя, і унікальним елементом декору. Картини з бурштину та дерева висіли майже у кожній оселі, адже камінь символізував щастя та удачу.

20 сторіччя

Платівки та книги

Майже у кожній родині того часу був власний програвач, тож платівки були безпрограшним подарунком. Жінкам дарували естрадних виконавців та радіоспектаклі, чоловікам - бардів та популярних на той час співаків.
Книги також високо цінувались, особливо багатотомні видання. Романи, детективи, класична та пригодницька література – інколи, навіть, можна було знайти рідкісні видання.

Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки
Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки  © Пресслужба

Відеомагнітофони

У середині 90-х найбажанішим подарунком були відеомагнітофон та касети до них. Тож якщо щастило із друзями чи родичами, вражень вистачало на весь наступний рік. Якщо у людини були ці пристрої, то дарували відеокасети, вибір яких був величезним. Такі подарунки були універсальні, адже приносили радість кожному члену родини.

Годинники

Годинники також полюбляли дарувати жінкам і чоловікам. Але у залежності від статі – кожен мав свою омріяну форму та вигляд. Не нехтували і кишеньковими годинниками, на яких часто викарбовували пам’ятний надпис. А ще родичі часто дарували один одному настінні годинники різних форм.

21 сторіччя

Починаючи із 2000-х вибір дарунків, як і можливості українців, значно покращились. Подарунки набували індивідуального характеру в залежності від статків та бажань. Хоча були і цікаві надбання, які хоч раз отримував кожен.

Касетні плеєри

Якщо зараз аудіоплеєр – то малесенький пристрій який важко знайти серед речей, то у 90-х касетний плеєр не завжди можна було всунути у задню кишеню джинсів. А ще він мав батарейки, яких вистачало на три години прослуховування музики. Трохи згодом з’явилися CD-плеєри, які переважно дарували молоді. Разом із кількома дисками улюбленої музики – такий дарунок вважався найомріянішим.    

Сипучі картини та чарівні піраміди

Пам’ятаєте оті пісочні картини, які можна перевернути догори дриґом та утворити новий пейзаж за рахунок пересипання піску? Їх дарували на незначні свята не зважаючи на гендер. Такі картини можна було побачити в офісах чи на журнальних столах. Поряд з пісочними картинами набували популярності і піраміди із золотим піском та фігуркою у середині. Вважалось, що вони приносять вдачу та достаток.

Сучасність

Нова ера подарунків почалась із 2010-х, коли бізнес і торгівля стали розвиватись, а з ними і розмаїття можливостей та варіацій. Гаджети, електронні книги, мобільні телефони, телескопи, враження – подарунки стали більш персоніфікованими та почали закривати потреби тієї людини, на яку були розрахованими.  

Сертифікати

Універсальний подарунок, який можна подарувати незалежно чи добре ви знайомі з людиною чи ні. Наприклад, сертифікат в салон краси чи фотосесію, конкретний магазин можна подарувати колезі. Якщо хочете більш звернути на себе увагу, пропонуємо подарувати досвід, про який довго мріяв отримувач. Наприклад, сертифікати на освоєння музичного інструменту чи до гончарної майстерні, чи навіть політ на симуляторі гелікоптера.

Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки
Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки  © Пресслужба

Екскурсії

Дарувати екскурсії це чудова ідея, а також найпростіша можливість підбадьорити кохану людину. Тож варіантів для екскурсій багато. Можна обрати пізнавальні, історичні, пригодницькі, у рідному місті чи з’їздити на захід до смерек. У будь-якому разі подарунки, що запам’ятовуються шляхом вражень - вважаються одними з найкращих, а приємні спогади ще довго тішитимуть вас.

У Києві також можна завітати на вишуканий бранч до музею видатних діячів української культури, де у вітальні будинку Старицького відбуваються частування, розмови про культуру, а також грає старовинний патефон. 

Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки
Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки  © Пресслужба

Саме індивідуальність стала головною ознакою сучасних подарунків, а підкреслені вишуканість  та стильність робить подарунок незабутнім. Наприклад, для повнолітніх споживачів нікотиновмісної продукції актуальний подарунок – новий glo™ Hyper Х2. Адже це найсучасніший пристрій glo™ для нагрівання тютюну,  одними з особливостей якого є окрема кнопка режиму Boost та покращений LED-індикатор. Режим  Boost дозволяє скоротити час нагрівання девайсу та підвищити температуру під час сесії. Також варто звернути увагу на спеціальний IRIS-затвор*, що захищає пристрій від потрапляння пилу та сміття.

Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки
Історія крізь сторіччя: як змінювались подарунки  © Пресслужба

Романтичні подарунки

Якщо ж ви вагаєтесь та ніяк не можете обрати подарунок, що підкреслить ваші почуття, то ось декілька порад як тому зарадити:

  • Яке дозвілля подобається людині, яка вам  небайдужа? Наприклад, якщо людина часто подорожує, їй можна подарувати скретч-карту, щоб вона могла відмічати вже відвідані місця. Можливо відвідання театру — це саме те, що зробить вас обох щасливими?
  • Не відволікайтесь на слово «романтичний». Адже міра почуттів у кожного своя, ваша головна задача знайти саме те, що зробить людину щасливою та підкреслить ваше розуміння її індивідуальності. Бо одному квіти – не надто романтичне рішення, а іншому набір теслярних інструментів стане підтвердженням ваших почуттів.
  • Що саме ви хочете від подарунку? Розуміння, що саме для вас важливо у обміні подарунками значно спрощує пошук, а також збільшує коло інтересів. Ви бажаєте вразити? Чи бажаєте потішити? А може на думці у вас залишити приємний спогад? Розуміння цих критеріїв допоможуть вам зробити святковий день незабутнім. 

Не дивлячись на плин часу, подарунки ніколи не втрачають своєї актуальності. Незмінними лишаються бажання потішити близьких та вибрати саме такий подарунок, який би приємно запам’ятався, був ототожненням почуттів та став у нагоді отримувачу. Адже стосунки це дія, й саме дія робить щасливими і тих, хто дарує, й тих, кому дарують. 

*затвор із перекриваючих пластин циліндричної форми.

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999