Як жити у майбутньому Україні з деокупованими Сходом та Півднем: порада від психотерапевта

Та хто має писати концепцію майбутньої України

Иванна Пашкевич
Иванна Пашкевич
lifestyle-редактор
3 ноября 2022, 16:25
Твой выбор
Як жити у майбутньому Україні з деокупованими Сходом та Півднем © engin akyurt, unsplash.com

Наталія Мосейчук на своєму YouTube-каналі мала розмову з політологом Володимиром Фесенко та психотерапевтом Олегом Чабаном. Говорили про колективні травми і їхній вплив на майбутнє нації. "Ми можемо отримати перемогу, а в емоційному плані — великий розко" — казав психотерапевт. Також говорили про людей на деокупованих територіях та ідею повоєнної України.

Олег Чабан переконаний, найголовніше для повоєнної України — правильно відповісти на питання, заради чого ми об’єднуємося? Треба сформулювати головну ідею.

Цією ідеєю повинна стати справедлива, багатонаціональна Україна. Повинен зайти і Південь і Схід, який був тривалий час під окупацією і під пропагандою. От зазвучала українська мова, стяг розвивається, українські книжки… А яку ідею ти цій людині вручаєш? Можна вручити лише дві ідеї. Безсмертя — це тиражування себе в ДНК, тобто народжувати дітей. Тебе вже немає, але ти є в твоїх праправнуках. Твоя клітина, частина твого геному передається. Це біологічне безсмертя. Або щось створити, чим потім будуть гордитися. Цей міст будував мій батько, оцю книжку написав мій дід. Те, що ти залишиш після себе,
— каже Чабан.

Фесенко, Мосейчук, Чабан
Фесенко, Мосейчук, Чабан © пресс-служба

Та наводить приклад, як росіяни б’ють саме по ідеї, що такої держави як Україна немає. А захід, навпаки, підтримує українців, не втомлюючись стверджувати, що Україна — самостійна і незалежна держава.

Людям на Донбасі треба показувати правдивість руху. Навіть не їм, а їхнім дітям. Жити заради ідеї, що їхні діти будуть в справедливій Україні, де є класна медицина, хороша інфраструктура, конкурента освіта,
— запевняє психотерапевт.

Наталія Мосейчук висловила свою ідею про те, хто має писати концепцію майбутньої України:

Всіх людей, хто має думки про майбутню Україну, саджати за круглі столи і показувати по телебаченню. І робити з цього не ток-шоу, а величезні конференції. В людей на очах повинна народжуватися майбутня Україна. Я за це «топлю», за те, щоб такий формат відбувся. І щоб потім люди спитали у влади, що ми так само сиділи біля телевізора і своєю енергетикою наповнювали цю розмову. А потім щоб вимагали – так а де все? Була ж розмова про це. Давайте нам таку Україну, яку ми намріяли.

Мосейчук зазначила, що нам усім важливо зберегти себе і знати, як допомогти іншим, щоб потім будувати нову країну. Телеведуча разом з проектом Право на Освіту оголосила про безкоштовний курс з практичної психології по роботі з травмами. Він допоможе всім, хто працює з дітьми та родинами, які постраждали від російської агресії. 

Реєстрація за посиланням — навчання безкоштовне. Після проходження курсу учасники отримають сертифікати від освітньої платформи EdEra. 


Тобі може бути цікаво, як влаштувати дитяче свято під час війни.

ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999