Чим точно не варто годувати собаку? Розповідає запрошена ветеринарка BRIT

Яким має бути здоровий раціон песика, на що зважати, коли обираємо корм, які правила потрібно знати, аби організувати все якнайкраще?

tochka.net
tochka.net
автор
18 декабря 2023, 13:45
Твой выбор
Реклама
Чим точно не варто годувати собаку?  © Пресслужба

Здорове харчування чотирилапого друга — чи не найважливіша запорука його здоров'я! Тож чим його точно не можна годувати і на що треба зважати при виборі корму, розповідає запрошена ветеринарка бренду преміумкормів для собак та котів BRIT, Лідія Лободіна.

З домашніми улюбленцями, як і з дітьми, дуже важливо, аби наша любов не переростала у вседозволеність. Потрібен режим, чітко визначені кордони й, найголовніше, — правильне збалансоване харчування… Навіть коли дуже хочеться потішити улюбленця, навіть, коли він просить заборонене і дивиться тими самими очима. Це про нашу відповідальність і справжні прояви любові.

Звісно, цьому треба вчитись і BRIT допоможе з цим.

Яким має бути здоровий раціон песика, на що зважати, коли обираємо корм, які правила потрібно знати, аби організувати все якнайкраще? На ці та інші питання нам допомогла знайти відповіді ветеринарка Лідія Лободіна.

Найчастіші помилки власників в харчуванні собаки

Які найпоширеніші помилки власників пухнастих улюбленців під час годування пса та як вчиняти правильно?

  • Додають заборонені продукти в раціон: молоко, виноград, шоколад, солодощі, жирну, гостру та копчену їжу, трубчасті кістки тощо.

Порада. Обов'язково ознайомтеся з переліком безпечних продуктів для собак, пропонуйте песику щось з дозволеного списку, він обере те, що смакує найбільше, і саме це можна вводити в раціон на постійній основі.

VAFO, чеська компанія, якій належить бренд BRIT наполягає: змішувати натуральну їжу і корм не можна. Тому годуйте улюбленця або виключно сухим і вологим кормом, або ж натуральною їжею.

Також не бажано змішувати різні види білка, наприклад, птицю та яловичину або свинину, адже час перетравлювання – різний. Поєднання злакових або бобових та фруктів може спричиняти метеоризм через посилені процеси бродіння,

Окрім цього, томати та кислі фрукти в одному прийомі їжі значно підвищують кислотність, що може призвести до гастриту.

  • Годують обмеженим набором продуктів. 

Порада. Максимально урізноманітьте раціон песика.

Натуральний збалансований раціон для собак має включати джерела білка (мʼясо, рибу, яйця, субпродукти), вуглеводів (крупи, картопля), жирів (рослинні олії та тваринні жири — джерела омега-3 та омега-6 жирних кислот), клітковини (овочі, фрукти) та вітамінно-мінеральні добавки,
— розповідає запрошена ветлікарка BRIT.

Лідія Лободіна, запрошена ветеринарка BRIT.
Лідія Лободіна, запрошена ветеринарка BRIT. © Пресслужба

Забезпечити усім необхідним свого улюбленця самотужки - досить складне завдання, тож натуральні корми — гарний вибір. Подбайте про щасливі моменти  разом зі своїм улюбленцем, а про збалансоване харчування та міцний імунітет подбає BRIT.

  • Годування без урахування потреб тварини.

Вік, порода, фізіологічна група, схильність до тих чи інших захворювань, або їх наявність мають надзвичайно важливе значення при формуванні раціону.

Порада. Варто порадитись з ветлікарем, аби підібрати найліпший корм для вашого вихованця. Особливо, якщо є проблеми зі здоров'ям, чи вікові особливості (літня / вагітна тварина, цуценячий вік). 

  • Недостатня кількість води.

Порада. Забезпечте песику безперешкодний доступ до чистої свіжої води.

Об'єм спожитої води собаки має дорівнювати його добовій витраті енергії в кілокалоріях. Здоровим дорослим собакам потрібно — 50-60 мл/кг маси тіла, цуценятам — 100 мл/кг маси тіла,
— розповідає фахівчиня.

  • Перегодовування і відсутність графіку харчування.

Порада. Важливо чітко дотримуватись норм харчування, зважаючи на потреби собаки згідно з віком, породою, станом здоров'я. А також, давайте корм в один і той же час, не підгодовуйте між основними прийомами їжі.

Які наслідки помилок?

Заборонені продукти можуть призвести до серйозних проблем:

  • молоко може спричиняти розлади травлення, особливо якщо у собаки лактазна недостатність. З віком у більшості домашніх улюбленців природно зменшується кількість цього ферменту, що відповідає за розщеплення лактози молока;
  • виноград може спричинити гостру ниркову недостатність, звісно, йдеться не про одну-дві виноградини, а про часте вживання цього фрукту;
  • шоколад — токсичний для собак, оскільки має у складі теобромін, що дуже часто спричиняє гостре отруєння, яке може призвести до летального наслідку;
  • трубчасті кістки ламаючись утворюють скалки, які можуть серйозно пошкодити ШКТ;
  • жирна та копчена їжа викликає такі захворювання, як гастрит та панкреатит.

Чим точно не варто годувати собаку?
Чим точно не варто годувати собаку?  © Пресслужба

Пам'ятайте, що наші члени сім'ї все ж таки не люди, тож не всі продукти, які подобаються нам, підходять їм,
– нагадує Лідія.

Нестача ж води, крім погіршення травлення та зневоднення, може спровокувати розвиток сечокам'яної хвороби.

А незбалансоване харчування, порушення його режиму, ігнорування вікових та інших особливостей пухнастика призводить до розладів травлення, дисбалансу поживних речовин, порушення вітамінно-мінерального балансу, а відтак, до цілого ряду проблем зі здоров'ям.

На що варто зважати при підборі корму для улюбленця?

Щонайперше варто звертати увагу вік, розмір, породу, режим, стан здоров'я та, звісно, вподобання тварини.

На сайті BRIT є можливість підібрати корм, вказавши важливу інформацію про собаку: вагу, вікову категорію, особливості дієти (гіпоалергенна, при зайвій вазі чи чутливому травленні) та навіть ступінь активності хвостатого друга.

Тваринам похилого віку потрібен знижений вміст білка (але високопоживного), антиоксиданти, хондроїтин, глюкозамін для підтримки суглобів, таурин та L-карнітин для підтримки серця, мʼязів та внутрішніх органів, а також збільшена кількість клітковини,
— наголошує Лідія.

Цуценята ж активно ростуть, тому потребують більше білка, жирів, вітамінів та мінералів, особливо кальцію та фосфору. Наша фахівчиня радить придбати для них корм Brit Care та Brit Fresh, аби задовольнити ці потреби. 

Скільки ласощів давати песику на добу і на що зважати при виборі? 

Ласощі не повинні становити більше, ніж 10% добового раціону.

Велика кількість смаколиків щодня може призвести до ожиріння, зміни смакових звичок чи до відмови від звичного корму. 

При виборі ласощів для вашого пухнастого красунчика, слід звертати увагу на склад, термін придатності та вимоги до зберігання

Щодо складу, то варто вибирати ті, де мінімум, або повна відсутність штучних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, замінників цукру.

Також будьте обережними з ласощами із субпродуктів (легені, печінка). Такі смаколики можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту, оскільки вони містять значну кількість сполучної тканини, тож варто обмежувати їх споживання,
— наголошує запрошений ветеринар BRIT Лідія Лободіна.

Як уникнути переїдання або недоїдання?

Спочатку треба визначити добову норму корму, потім поділити її на 2-4 прийоми. Чітко відміряйте потрібну порцію.

Якщо тварина дуже швидко їсть, то наша фахівчиня радить використовувати спеціальні мисочки-лабіринти для уповільненого споживання корму. 

Як зрозуміти, чи підходить песику корм?

Чим точно не варто годувати собаку?
Чим точно не варто годувати собаку?  © Пресслужба

Якщо ваш пухнастик має гарне самопочуття, активний впродовж дня та добре спить уночі, їсть з апетитом і не дуже цікавиться іншими продуктами після основного прийому їжі, якщо у нього еластична шкіра, блискуча шерсть і нормальна дефекація, це означає, що корм підходить.

А от якщо тварина голодна навіть після споживання правильно розрахованої порції, чи взагалі відмовляється від їжі, якщо вона не надто енергійна, а шерсть тьмяна, то корм не підходить. А коли регулярно трапляється блювота, метеоризм, діарея, то власнику не лише треба шукати інший корм, а й звернутися до ветеринара.

Окрім того, корм може викликати алергічні реакції. «Ознаками харчової алергії, окрім розладів травлення, є почервоніння та свербіж окремих ділянок тіла, випадіння шерсті лупа, надмірна сльозотеча, — розповідає запрошений ветеринар BRIT Лідія Лободіна. — При появі таких симптомів варто звернутися до лікаря та вибрати гіпоалергенний корм».

Існує більше 200 алергенів та молекулярних компонентів, здатних спричиняти алергію. Однією з найпоширеніших видів алергій є аероконтактна, яка спричиняється кліщами з домашнього пилу, комахами, пилком трав, дерев, бурʼянів, а також пліснявими грибами, штучними ароматизаторами (парфумів, освіжувачів повітря тощо).

Аби краще розуміти стан свого песика та вибрати ідеальний корм, радимо пройти 5-хвилинний тест від BRIT “Індекс стану здоров’я домашнього улюбленця”.

Отримані рекомендації не є діагнозом і потребують консультації у ветлікаря. Приємний бонус: після проходження тесту ви отримаєте Гайд зі здорового харчування від BRIT, який допоможе годувати вихованця правильно і забезпечить довге і здорове життя разом.

З BRIT – здорове та довге життя разом!

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999