Підбираємо конфігурацію комп’ютера для монтажу відео 4K

На що саме слід насамперед звернути увагу.

tochka.net
tochka.net
автор
28 ноября 2023, 11:15
Твой выбор
Реклама
Підбираємо конфігурацію комп’ютера для монтажу відео 4K © Пресслужба

Для роботи з відеофайлами нового формату, що швидко набирає популярності й незабаром стане стандартом, потрібне топове «залізо». Якщо ви займаєтеся монтажем роликів, потрібно вже зараз замислитися над апгрейдом ПК або купити ігровий комп’ютер з потужними характеристиками, щоб надалі працювати без проблем. Розглянемо, на що саме слід насамперед звернути увагу.

Можливості процесора

Мінімумом для нормальної роботи під час рендерингу вважається чотириядерний CPU, проте для складного монтажу його недостатньо. Продуктивності вистачить хіба що на склеювання чи нарізання відеофайлу, а от накладення ефектів і корекція кольору займуть дуже багато часу. Комп’ютер для оброблення 4K краще збудувати на базі процесора, що має вісім ядер з можливістю розгону. 

Рекомендуємо топові станції Intel останнього покоління із вбудованими графічними чипами. Ви зможете під’єднати додатковий монітор без завантаження основної відеокарти. Такий тандем дасть можливість використовувати системний блок навіть тоді, коли він завантажений серйозним завданням. До прикладу, на основній відеокарті можна поставити відео на рендеринг, а на вбудованій — пограти чи продовжити роботу.

Оперативна пам’ять

Комп’ютер для монтажу 4K-відео повинен мати достатній запас ОЗУ. Система працює так:

  1. поки є вільна оперативна пам’ять, вона займається програмами;
  2. якщо ОЗУ не вистачає — вмикається файл підкачування.

Це виділене місце на системному диску, яке використовується для зберігання тимчасових даних. Враховуючи, що швидкість HHD і SSD набагато нижча за швидкість оперативної пам’яті, виникнуть жахливі затримки. Якщо задіяти накопичувач, система перестане відповідати в ті моменти, коли використовуватиме файл підкачування. Тож оптимальний розмір ОЗУ — щонайменше 32 ГБ.

Професійна відеокарта

Для рендерингу відео краще використовувати відеокарту з технологією CUDA.
Професійний варіант — NVIDIA Quadro. Ви досягнете прискорення процесу в кілька разів, до того ж плати добре справляються з візуалізацією без втрат. Під час роботи з великими відеофайлами під час накладання ефектів ви зможете спостерігати прев’ю без затримок та з нормальним FPS.

Система охолодження

Під час рендерингу комп’ютер працюватиме на граничній потужності кілька годин або навіть усю ніч. Процесор або відеокарта нагріватимуться. Вбудований захист від перегорання вимкне ПК, коли температура стане критичною. Цей неприємний момент може зіпсувати готовий проєкт або порушити дедлайн, тому правильна система охолодження — дуже важливий момент, до якого не можна ставитися зневажливо.

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999